Rapid toernooi
31 oktober 2015

NIEUWS: Barry Brink wint druk bezocht, sterk bezet en geslaagd Laren Rapid toernooi!

Op 31 oktober 2015 werd het Laren Rapid Toernooi gespeeld. Het was een groot succes in meerdere opzichten! Met 50 deelnemers was het de drukst bezochte editie sinds de start in 2002 (vanaf 2005 was het onderdeel van het Laren dubbeltoernooi). Daarnaast was het als vanouds gezellig! Aan competitiviteit was er tevens geen gebrek, mede door het sterke deelnemersveld met o.a. maarliefst 6 deelnemende Meesters was er sprake van een spannende strijd!

Barry Brink spelend bij Caïssa Amsterdam, wist het toernooi met maarliefst 6,5 uit 7 op zijn naam te zetten, hij hoefde alleen een halfje af te staan aan de nummer 2, daarna eindigden met allen 5,5 punten (maar verschil in WP/SB) Tobias Kabos (tweede), Piet Peelen (IM) (derde), Albert Blees (IM) (vierde) en Bruno Carlier (IM) (vijfde). Gewonnen prijzen betroffen op volgorde van rangorde €150, €100, €70, €35, €20. De poedelprijs ging dit jaar naar Martin de Groot. De ratingprijs voor de categorie < 1800 werd door Ton Mestrom gewonnen, die met 4,5 punten 12e werd, de ratingprijs voor de categorie < 1600 ging naar Kai Otto die met 4 punten 21e werd. Het prijzengeld betrof respectievelijk €35 en €25.

De jeugdprijs werd gewonnen door Wolf Mestrom (13 jaar), die ook 4,5 punten haalde en daarmee 10e werd (en de beste prestatie van de deelnemende jeugd neerzette), vermeld moet worden dat de 8-jarige Yichen het ook erg goed heeft gedaan met 3,5 punten (plek 27). Er was, conform traditie, een schaakprobleem op een groot schaakbord opgesteld. De winnaar onder de ingediende goede oplossingen werd (ook) Wolf Mestrom.

Al met al dus de ingrediënten voor een geslaagd toernooi! We bedanken iedereen voor zijn deelname en zien ieder graag volgend jaar weer terug (en/of bij het Kroegsnelschaaktoernooi!), dan is het een jubileumjaar (110 jaar) voor de Larense Schaakclub, een speciale editie dus!

Nr Title Name Rating Score WP SB Club
1   Barry Brink 2320 6,5  31.0 28,25 Caïssa Amsterdam
2   Tobias Kabos 2280 5,5 33,50 25,00 Zukertort Amstelveen
3 IM Piet Peelen 2320 5,5 32,50 24,00 Purmerend
4 IM Albert Blees 2375 5,5 31,50 23,25 Laurierboom Gambiet
5 IM Bruno Carlier 2439 5,5 30,00 22,25 Pathena Rotterdam e.a.
6   Dick Schenkeveld 2200* 5,0 32,50 21,00 nvt.
7 IM Demre Kerigan 2392 5,0 30,50 20,00 Paul Keres e.a.
8 FM Henk van der Poel 2204 4,5 28,00 17,00 BSG
9 FM Eric de Haan 2303 4,5 27,50 14,50 SSC 1922 (Soest) e.a.
10   Wolf Mestrom (j) 1876 4,5 27,50 15,00 HWP Haarlem
11   Ashley Krishnasing 2077 4,5 27,50 14,75 Baarnse SV
12   Ton Mestrom 1762 4,5 26,00 14,75 nvt.
13   Youri Gerritse 1823 4,5 25,50 12,75 Paul Keres
14   Daniël Schenkeveld 2200* 4,0 32,00 16,00 nvt.
15   Wim van der Wijk 2180 4,0 30,00 17,00 HSG
16   Przemyslaw Halas 1970 4,0 29,00 12,00 Pocztowiec Bydgoszcz
17   Sjoerd Drent 2030 4,0 28,00 14,00 BSG e.a.
18   Pim Ydo 1995 4,0 27,50 13,50 nvt.
19   René Buisman 2000 4,0 27,50 13,00 SSC 1922 (Soest)
20   Jordan van Wijk 1679 4,0 26,50 13,00 Larense Schaakclub
21   Kai Otto 1200* 4,0 25,00 12,50 nvt.
22   Ruben Piël 1710 4,0 25,00 12,00 BSG
23   Gabri v.d. Schootbrugge 1837 4,0 24,50 11,75 HSG
24   Jimmy Geboers 1910 4,0 24,00 10,50 Checkmete en Nls
25   Wim Bergers 1611 3,5 25,00 9,75 Scheve Toren
26   Paul Oudshoorn 1674 3,5 24,50 9,50 LSC Philidor
27   Yichen Han (j) 1399 3,5 24,00 9,75 ESV (Eindhoven)
28   Ton Sprong 1647 3,5 23,00 7,75 SV Almere
29   Rob van Vuurde 1723 3,5 22,00 8,75 Doorn-Driebergen
30   Patrick Kreuning 1568 3,0 23,50 8,00 Larense Schaakclub
31   Jacco Reiding 1200* 3,0 23,00 7,00 nvt.
32   Dirk jan Olthof 1678 3,0 22,50 7,50 t Dikke Torentje
33   Michel Tobar 1650 3,0 22,50 6,00 Larense Schaakclub
34   Jaap Glazenburg 1700* 3,0 22,50 5,50 SV Doetinchem
35   Wim Peters 1550 3,0 21,50 6,25 SV Almere
36   Henk Plantfeber 1641 3,0 19,50 4,00 Espion
37   Ton van Rooijen 1714 2,5 23,50 7,25 SV Almere
38   Erik Braun 1649 2,5 22,50 4,25 nvt.
39   Jan Denkers 1576 2,5 21,50 3,75 t Dikke Torentje
40   Richard Sanchez 1706 2,5 21,00 5,75 HSG
41   Frits van Gelder 1634 2,5 19,50 4,25 BSG
42   Patrik Broekmans 1772 2,5 17,50 4,25 SK Oude God Mortsel (B)
43   Rene Brands 1446 2,0 21,00 4,00 Doorn-Driebergen
44   Hans van der Zijde 1261 2,0 20,00 2,50 Doorn-Driebergen
45   Han de Wit 1563 2,0 19,00 3,00 Doorn-Driebergen
46   Hugo Cassimon 1400* 2,0 17,50 1,00 Beveren (B)
47   Rob Boss 1489 2,0 15,50 1,00 Baarnse SV
48   Hans Morsink 1372 1,0 18,00 2,00 De Groene Zes
49   Jan van Katwijk 1387 1,0 16,50 0,00 't Dikke Torentje
50   Martin de Groot 1129 0,0 15,50 0,00 Larense Schaakclub
* ingeschat en/of minder actueel

Details gespeelde partijen
Via zeze link komt u bij de parings per ronde inclusief de uitslagen.

Foto's
Klik hier om het foto album (Facebook, u hoeft geen account te hebben) te openen van dit toernooi. Onderstaand ziet u een korte foto impressie van het toernooi.

Algemene informatie
De Larense schaakclub organiseert al vele jaren een toernooi en vanaf 2005 het Laren dubbeltoernooi, welke uit twee delen bestaat. Sinds het eeuwfeest is deze verdeeld over twee locaties: snelschaken in 't Bonte Paard en Rapid Schaak op de clublocatie. Inmiddels is dit toernooi niet meer weg te denken uit de SGS toernooilijst.

Het Rapid schaaktoernooi vond plaats op 31 oktober a.s., deel 1: het Snelschaaktoernooi, is op 19 oktober gespeeld.

Detailegevens Rapid toernooi 2015

• Datum: zaterdag 31 oktober
• Aanvang 11:00u tot ca. 17:30u
• Locatie: Speellokaal, Verenigingsgebouw Ontmoetingskerk, Kerklaan 41, Laren
• Bedenktijd: 20 minuten p.p.p.p.
• Aantal ronden: 7 ronden, zwitsers (met lunchpauze)
• Prijzen: €150, €100, €70, €35, €20 en ratingprijzen: <1800: €35, <1600: €25 en een jeugdprijs.
Nb: maximaal 1 geldprijs per persoon.
• Inschrijfgeld: 8 euro (jeugd t/m 16 jaar halve prijs)
• Senioren en Jeugd spelen in één groep
• Maximaal 66 deelnemers
Huisschakers zijn ook van harte welkom!!

Volg de club en ontwikkelingen rond de toernooien ook via Facebook! En als u toch op facebook bent, vergeet ons dan niet te "liken"!

Rangorde
De rangorde werd bepaald aan de hand van het aantal wedstrijd/toernooi punten, als dat een gelijke stand oplevert dan wordt gekeken naar de Weerstands punten (W) en vervolgens naar de Sonneborn-Berger punten (SB).

Als bovenstaand nog geen uitsluitsel biedt voor het bepalen van de winnaar (nummer 1 plaats) wordt naar het onderlinge resultaat gekeken, indien ook dat geen uitsluitsel biedt kan ofwel het lot uitkomst bieden ofwel kan er een "barrage" worden gespeeld met aangepast tempo, nadere invulling wordt terplaatse door de wedstrijdleiding bepaald. Voor de overige rangorde zal dan sprake zijn van een gedeelde plaats waarbij eventuele geldprijzen ook worden gedeeld. De wedstrijdleiding is gerechtigd om anders te besluiten.

Toernooi flyer
Via deze link komt u bij de toernooiflyer.

Overige informatie
Lunch: Er was tijd voor een lunchpauze ingeruimd. Op de club zelf werden broodjes voor een schappelijke prijs verkocht.
Bye: Er was geen mogelijkheid tot het opnemen van een bye.

Het Laren toernooi van het recente verleden
De winnaar van 2014 jaar was GM Alexandre Dgebuadze met een knappe tweede plek voor Diederic 't Hooft. Klik hier voor de toernooisite/verslaglegging van 2014. Zie onderstaand een foto-impressie van het toernooi vorig jaar.

NB: ga naar de Fotopagina of facebook voor alle geplaatste foto's van het toernooi in 2014 en eerdere edities van de Laren toernooien (Snelschaak en Rapid).